Friday, March 18, 2011

Mengurangkan kegemukan

FORMULA  PENGIRAAN KALORI/ TENAGA

FORMULA 1.      =                              BERAT   BADAN ANDA     X    30 K/t  =
Contoh                 =                             68kg  x  30 = 2040 k/t
                                                                (JUMLAH DIPERLUKAN SEHARI)
FORMULA 2        =            
BAGAIMANA UNTUK  MENGUKUR KEGEMUKAN

BMI        BERAT BADAN ANDA
                TINGGI (M) X TINGGI  (M)

                = BMI      ANDA
                                68 KG
                1.53  M  X  1.53M = 23409

                = 23409 ÷  68 KG    = 29.05

CONTOH = BERAT BADAN BAHAGI DENGAN (TINGGI X TINGGI)

= 68KG  (ANGGARAN BERAT  BADAN)
(1.53M  X  1.53M) = 23409  (TINGGI X TINGGI)

BMI  ANDA = 29.05 (HASIL PENGIRAAN )   (overweight bagi ketinggian 1.53m)
Berat badan ideal bagi letinggian 1.53m ialah   58.5kg.


FORMULA 3:
NORMA INDEKS  JISIM BADAN
BMI                        < 18.5    - kurang berat badan  (underweight)
                                18.5  -  < 25  - berat badan sihat
25     -  < 30   - berat badan berlebihan
Ø  -      30  - gemuk  (obese )


AKTIVITI  FIZIKAL DAN PEMBAKARAN  KALORI
AKTIVITI
KALORI(KCAL) YANG DIBAKAR DALAM 30 MINIT
BERLARI 10 MPH
546
BERLARI  8 MPH
462
SQUASH
411
BERANANG
375
LOMPAT TALI
333
BOLA SEPAK
321
B. KERANJANG
275
BERBASIKAL  12 MPH
275
JOGING 5 MPH
273
TENIS
273
TINJU MENUMBUK BEG
258
NAIK TANGGA
273
MEMOTONG RUMPUT
207
BERKEBUN DAN  MERUMPUT
153
BERJALAN 3 MPH
120
MENYAPU LANTAI
84
BERDIRI DENGAN MEMBUAT KERJA RINGAN
69
DUDUK
60
MENYIRAM BUNGA
51
TIDUR










JENIS MAKANAN

NASI
AMAUN
BERAT
KALORI/TENEGA
LEMAK
NASI PUTIH
2 SENDUK

209

NASI PATAYA
1 PINGGAN
383 g
805
47
NASI GORENG
1 PINGGAN
330 g
637
35
NASI LEMAK
1 PINGGAN
230 g
389
30
NASI BRIYANI (NASI SAHAJA)
1 PINGGAN
245 g
448
27
NASI MINYAK
1 PINGGAN
245 g
436
25
NASI TOMATO
1 PINGGAN
267 g
495
24
NASI DAGING
1 PINGGAN
250 g
508
22
LOV-MAI-FAN
1 PINGGAN
190 g
422
17
BUBUR IKAN
1 PINGGAN

172
16
PUTU MAYAM
1 PINGGAN
50 g
95
14
NASI AYAM    (NASI SAHAJA)
1 PINGGAN
230 g
278
10















ROTI
AMAUN
BERAT
KALORI/TENAGA
LEMAK
MURTABAK
1 KEPING
146 g
231
36
ROTI TELUR
1 KEPING
135 g
356
34
ROTI CANAI
1 KEPING
95 g
301
31
CAPATI
1 KEPING
100 g
300
26
THOSAI
1 KEPING
80 g
147
13
RED BEAN BUN
1 BIJI

223

CHOC CHIP COOKIES
4 KEPING

200

CHEESE CAKE
1 POTONG

400

CHOO CHEONGFUN
1 KEPING

236





















DAGING
AMAUN
BERAT
KALORI/TENAGA
LEMAK
AYAM KURMA
1 KETUL
103 g
179
69
KARI KAMBING
2 KETUL
75.2 g
139
65
AYAM GORENG
1 KETUL
90 g
255
63
KARI AYAM
1 KETUL
96.3 g
195
61
RENDANG DAGING
2 KETUL
50 g
127
59
SATAY AYAM
10 BATANG
150 g
365
48
BURGER DAGING
1 BIJI
180 g
427
42
DAGING MASAK MERAH
2 KETUL
85 g
133
38
KARI DAGING
2 KETUL
90 g
130
35











No comments:

Post a Comment