FORMULA PENGIRAAN KALORI/ TENAGA
FORMULA 1. = BERAT BADAN ANDA X 30 K/t =
Contoh = 68kg x 30 = 2040 k/t
(JUMLAH DIPERLUKAN SEHARI)
FORMULA 2 =
BAGAIMANA UNTUK MENGUKUR KEGEMUKAN
BMI BERAT BADAN ANDA
TINGGI (M) X TINGGI (M)
= BMI ANDA
68 KG
1.53 M X 1.53M = 23409
= 23409 ÷ 68 KG = 29.05
CONTOH = BERAT BADAN BAHAGI DENGAN (TINGGI X TINGGI)
= 68KG (ANGGARAN BERAT BADAN)
(1.53M X 1.53M) = 23409 (TINGGI X TINGGI)
BMI ANDA = 29.05 (HASIL PENGIRAAN ) (overweight bagi ketinggian 1.53m)
Berat badan ideal bagi letinggian 1.53m ialah 58.5kg.
FORMULA 3:
NORMA INDEKS JISIM BADAN
BMI < 18.5 - kurang berat badan (underweight)
18.5 - < 25 - berat badan sihat
25 - < 30 - berat badan berlebihan
Ø - 30 - gemuk (obese )
AKTIVITI FIZIKAL DAN PEMBAKARAN KALORI
AKTIVITI | KALORI(KCAL) YANG DIBAKAR DALAM 30 MINIT |
BERLARI 10 MPH | 546 |
BERLARI 8 MPH | 462 |
SQUASH | 411 |
BERANANG | 375 |
LOMPAT TALI | 333 |
BOLA SEPAK | 321 |
B. KERANJANG | 275 |
BERBASIKAL 12 MPH | 275 |
JOGING 5 MPH | 273 |
TENIS | 273 |
TINJU MENUMBUK BEG | 258 |
NAIK TANGGA | 273 |
MEMOTONG RUMPUT | 207 |
BERKEBUN DAN MERUMPUT | 153 |
BERJALAN 3 MPH | 120 |
MENYAPU LANTAI | 84 |
BERDIRI DENGAN MEMBUAT KERJA RINGAN | 69 |
DUDUK | 60 |
MENYIRAM BUNGA | 51 |
TIDUR | |
JENIS MAKANAN
NASI | AMAUN | BERAT | KALORI/TENEGA | LEMAK |
NASI PUTIH | 2 SENDUK | 209 | ||
NASI PATAYA | 1 PINGGAN | 383 g | 805 | 47 |
NASI GORENG | 1 PINGGAN | 330 g | 637 | 35 |
NASI LEMAK | 1 PINGGAN | 230 g | 389 | 30 |
NASI BRIYANI (NASI SAHAJA) | 1 PINGGAN | 245 g | 448 | 27 |
NASI MINYAK | 1 PINGGAN | 245 g | 436 | 25 |
NASI TOMATO | 1 PINGGAN | 267 g | 495 | 24 |
NASI DAGING | 1 PINGGAN | 250 g | 508 | 22 |
LOV-MAI-FAN | 1 PINGGAN | 190 g | 422 | 17 |
BUBUR IKAN | 1 PINGGAN | 172 | 16 | |
PUTU MAYAM | 1 PINGGAN | 50 g | 95 | 14 |
NASI AYAM (NASI SAHAJA) | 1 PINGGAN | 230 g | 278 | 10 |
ROTI | AMAUN | BERAT | KALORI/TENAGA | LEMAK |
MURTABAK | 1 KEPING | 146 g | 231 | 36 |
ROTI TELUR | 1 KEPING | 135 g | 356 | 34 |
ROTI CANAI | 1 KEPING | 95 g | 301 | 31 |
CAPATI | 1 KEPING | 100 g | 300 | 26 |
THOSAI | 1 KEPING | 80 g | 147 | 13 |
RED BEAN BUN | 1 BIJI | 223 | ||
CHOC CHIP COOKIES | 4 KEPING | 200 | ||
CHEESE CAKE | 1 POTONG | 400 | ||
CHOO CHEONGFUN | 1 KEPING | 236 |
DAGING | AMAUN | BERAT | KALORI/TENAGA | LEMAK |
AYAM KURMA | 1 KETUL | 103 g | 179 | 69 |
KARI KAMBING | 2 KETUL | 75.2 g | 139 | 65 |
AYAM GORENG | 1 KETUL | 90 g | 255 | 63 |
KARI AYAM | 1 KETUL | 96.3 g | 195 | 61 |
RENDANG DAGING | 2 KETUL | 50 g | 127 | 59 |
SATAY AYAM | 10 BATANG | 150 g | 365 | 48 |
BURGER DAGING | 1 BIJI | 180 g | 427 | 42 |
DAGING MASAK MERAH | 2 KETUL | 85 g | 133 | 38 |
KARI DAGING | 2 KETUL | 90 g | 130 | 35 |
No comments:
Post a Comment